Scroll to top

Photoshop de mână – Cum ne folosim de prisme pentru a crea fotografii unice | Fractal filters

Salut!

Azi aducem în discuție un topic drag nouă: prisme – ce sunt și cum le folosim pentru a adăuga efecte speciale fotografiilor noastre.

Probabil mulți v-ați întrebat cum unele dintre fotografiile noastre par “photoshopate” și nu arată chiar realitatea, ci ceva în plus. Pe scurt, folosim dispozitive optice prin care trece lumina și o reflectă creativ în funcție de unghiul format cu senzorul. V-ați prins: e vorba de prisme și nu folosim doar una, ci 4-5 diferite, fiecare cu un efect diferit datorită formei și mărimii. Pentru un efect asemănător se poate folosi ecranul telefonului sau un CD.

Vlad: Preferata mea e o prismă simplă cu 3 fețe care îmi permite să acopăr o zonă neinteresantă a cadrului cu public, dublare de artist sau să modific lungimea luminilor de scenă. O parte din fotografiile mele din ultimii doi ani includ și câteva cu această prismă. E și cea mai ușor de folosit. Recomand folosirea ei cu focale între 14mm și 50mm. Orice e peste începe să-și piardă din efect. De fapt, recomand în general ca prismele să fie folosite cu focale de maxim 100mm, la focale mai mari deja devin doar zone out of focus care nu atrag cu nimic, uneori chiar distrag.

De cele mai multe ori folosesc această prismă cu obiectivul Sigma 35mm f/1.4 chiar și la f/1.4. Încerc să îmi găsesc un cadru în partea de sus sau cea de jos a scenei, căutând informație pe care nu o doresc și voi poziționa acolo prisma rotind-o până când am în cadru ceea ce vreau – pot fi luminile de scenă, publicul sau chiar dublarea artiștilor. În cazul cadrelor din laterală scenei, mereu poziționez în partea opusă a scenei prisma pentru a dubla subiectului / scena în zona respectivă dar și lăsând să se vădă o parte din public. Dacă va fi un cadru mai strâns cu artistul, de obicei folosesc prisma ca să elimin boxele care sunt de obicei pe partea de jos a scenei sau vreo bucată din scenă care distrage atenția de la artist.

Când folosesc focale între 14-24mm, folosesc prisma în partea de sus în 90% din cazuri și o rotesc în așa fel încât să am două reflexii pe ea: locația și publicul, locația și artiștii sau artiștii și publicul – se poate vedea și în fotografia de mai sus.

Recent am adăugat colecției noastre un set de prisme cumpărate de aici. Am aflat de ei de pe Kickstarter și i-am urmărit în ultimii 2-3 ani, apoi am așteptat o perioadă de aproape 2 luni pentru transport din US. Aici găsiți un review mai amplu. 

Setul conține 3 prisme diferite, prinse de un mâner cu trei găuri pentru degete. Te ajută să le folosești mai ușor și eviți să lași prea multe amprente pe sticlă.

Încercăm să le folosim mai rar datorită efectului puternic dar încă experimentăm.

Gabi: Dintre cele 3 prisme, cea care e curată central e preferata noastră. Ea e fasonată spre margini in 2 rânduri distincte pe care se reflectă ce e central ca niște ochi de insectă. Efectul e foarte bun în cazul în care vrem să scoatem în evidență acțiunea din centru și să diminuăm importanța celorlalte zone.

Exemple de la fotografi din toată lumea puteți găsi în acest grup pe Facebook sau urmărind hashtag-urile #getfractals #prismphotography și #fractalfilters pe Instagram.

Voi ati folosit prisme? Ne puteți lăsa în comentarii link-uri către fotografiile voastre.

Nice to shoot you!
Vlad & Gabi

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *