Scroll to top

KOMITI – Shooting team

Câțiva oameni cu aparate de fotografiat în mână care, tot plimbându-se împreună pe la concerte și festivaluri, și-au dat seama că lucrează bine în echipă. Legătura care s-a format între noi nu a fost nici una intenționată, nici forțată. S-a întâmplat. După câteva zeci de evenimente la care am fotografiat și dansat împreună, am decis să fondăm ceea ce astăzi numim KOMITI, care nu vine de la inițialele noastre (surpriză!), ci de la scrierea fonetică a cuvântului “committee”.

Suntem un comitet de fotografi dedicați pasiunii lor – fotografia și muzica, șapte tineri care și-au dat seama că ”pe cont propriu” e bine doar dacă nu ai găsit oamenii potriviți, care să te ajute să vezi ”împreună” altfel. Până ne revedem la următorul concert sau festival, mai jos găsiți câteva lucruri despre noi.

Așadar, pentru cei care nu ne-au văzut decât ascunși după aparate și nu ne cunosc culoarea ochilor, aceștia suntem:

GABRIEL ALDEA
Gabi întâlnește fotografia: În 2008, când și-a cumpărat singur primul DSLR, un NIKON D40, care să-i țină companie la evenimentele din Cluj, unde mergea pentru a avea conținut foto pentru site-ul ClujLife. N-au avut multe zile împreună, căci i-a fost furat în tren la doar o săptămână după ce l-a achiziționat. Și-a luat altul și în toamna aceluiași an a început să facă poze în Club Midi. Coincidența face că a avut un bunic care a fost fotograf, are sens așadar de ce s-a înțeles cu fotografia dintr-odată.

Prima apariție pe scena mare a Clujului: Concertul Iron Maiden la Polus, cel mai mare concert de până atunci care a avut loc într-o comună (2010).

În fotografiile lui caută: Să spună o poveste prin intermediul oamenilor și a detaliilor.

Preferă: Full frame cu obiective fixe. Îi place să combine elemente și tehnici, precum double exposure, prisme și altele.

Fotografiază pentru: Emoția din momentele respective, un fel de adrenaline rush, combinat cu calm & joy.

VLAD CUPȘA
Vlad întâlnește fotografia: În liceu, când a primit cadou de la familia sa un aparat foto pe film Kodak. Probabil aceștia n-au bănuit nicio clipă că băiatul lor urma să transforme fotografiatul într-un job de zi cu zi.

Prima apariție pe scena mare a Clujului: Delahoya, acesta fiind și momentul în care a ținut pentru prima dată în mână un aparat cât de cât profesionist, deci a fost un eveniment fotografiat cu mare entuziasm. Nu s-a schimbat nimic de atunci, el având aceeași bucurie la fiecare apariție în lume cu aparatul.

În fotografiile lui caută: Simplu – să surprindă momente, focusându-se în permanență pe ce se întâmplă în jurul său.

Preferă: Orice aparat cu un obiectiv 35mm si Lightroom Classic.

Fotografiază pentru: Bucurie – a lui, a oamenilor din spatele obiectivului și a celor care îi privesc capturile.

ANDREI GIURGIUMAN
Andrei întâlnește fotografia: Cândva, în perioada liceului, când a decis fără o motivație clară să-și folosească toate economiile pentru a cumpăra o ”săpunieră” HP de 3 mega pixeli. Cei din jurul său au crezut că era o preocupare temporară, dar în timp a devenit tot mai curios, mai pasionat, și a ajuns treptat la aparatură tot mai performantă.

Prima apariție pe scena mare a Clujului: E aproape sigur că a fost un concert, dar așteptăm să verifice un HDD dintr-un sertar de acasă. Revenim.

În fotografiile lui caută: Naturalețea pe care o au oamenii atunci când nici nu le trece prin minte că sunt în ținta unui fotograf, motiv pentru care îi place să rămână discret și nevăzut. Dacă vedeți doar un aparat plutind, fără proprietar, Andrei e acolo.

Preferă: 5D Mark 2, un aparat aproape la fel de bătrân ca el, care îi este alături de ani buni și nu l-a lăsat niciodată la greu, nici măcar când a zburat de pe mașina care mergea cu 70km/h).

Fotografiază pentru că: Nu vrea să cadă în plasa banalității, iar fiecare eveniment nou este o altă experiență, o altă provocare.

ANITA JAMBOR
Anita întâlnește fotografia: În jurul vârstei de 3 ani, când bunica sa, fotograf de meserie, o ducea destul de des la studio. Crede că i-a rămas întipărit în subconștient, în minte și în inimă, acel sentiment produs de bucuria de se afla în spatele aparatului, așa că la 15 ani și-a cumpărat primul DSLR.

Prima apariție pe scena mare a Clujului: Un concert independent care a avut loc pe Cluj Arena, adânc ascuns în ceața atâtor amintiri.

În fotografiile ei caută: Expresiile și trăirile oamenilor, pentru că este de părere că acestea sunt cele care definesc starea și atmosfera unui eveniment.

Preferă: Obiectivul Tilt-shift, care poate da un efect ușor defocusat. Prin intermediul acestei tehnici poate controla punctul cheie și maximul de atenție într-o fotografie. De asemenea, îi place foarte mult să creeze compoziții prin ”double exposure”.

Fotografiază pentru că: Doar în acest mod își poate exprima viziunea.

MARIUS MARIȘ (sau doar Mariș)
Mariș întâlnește fotografia: Prin clasa a 9-a, când a vrut să facă un filmuleț documentar despre Roșia Montana și a pus prima dată mâna pe DSLR-ul unui prieten. Și-a dorit instant unul doar al său, s-a rugat de tatăl său timp de un an să îi cumpere un aparat, iar pe 15 iunie 2014 a bătut la ușă curierul care i-a livrat un Nikon D7000. Chiar în seara aceea a mers la un concert Vița de Vie, eveniment de la care s-a ales cu cel mai slab album foto din viața lui. #începuturigrele.

Prima apariție pe scena mare a Clujului: Drumul său în fotografie a fost ca o gaură neagră, nu știa unde se aruncă, nu știa pe nimeni din industria evenimentelor. În primele luni de fotografie a reușit să ajungă să pozeze la festivaluri precum MOX sau Snow Fest. A continuat să lucreze cu ei de-a lungul timpului, a crescut odată cu aceste evenimente.

În fotografiile lui caută: Autenticitate, oamenii sau lucrurile care sunt desprinse de context. Lucrurile care ies în evidență.

Preferă: Obiectivul fix de 35 mm, despre care crede că este un obiectiv care te face să te miști și să fii creativ.

Fotografiază pentru că: E super puterea lui – oprește timpul în loc.

VIZAKNAI DAVID (aka Vizi)
Vizi întâlnește fotografia: La 14 ani, în momentul în care profesorul său de istorie i-a dat un DSLR în mână. A fost dragoste la prima vedere, adică la primul click. Ulterior, a început să fotografieze cu aparatul familiei, un aparat micuț, dar care a reușit să-i stârnească și mai mult interesul pentru această zonă. Un an mai târziu a apărut și primul DSLR, iar acum capturarea momentelor este deja un stil de viață pentru el.

Prima apariție pe scena mare a Clujului: Un Electric Castle Promo party care a avut loc în parcarea de la Cluj Arena. Cu toate acestea, cel care i-a ”marcat” cel mai mult parcursul în fotografie a fost un DJ set în Boiler, pentru că atunci a realizat ce vrea de fapt să facă cu aparatul și ce tip de evenimente dorește să fotografieze.

În fotografiile lui caută: Să pună în evidență conexiunea spectatorilor cu muzica.

Preferă: Aparatele care îi oferă o altă viziune asupra lumii și să realizeze poze dintr-o altă perspectivă, cum ar fi drona sau camera 360.

Fotografiază pentru că: simte altfel muzica cu aparatul în mână.

MIHNEA RATTE
Mihnea întâlnește fotografia: în facultate, când află că la jurnalism se face și foto. Își cumpără cea mai ieftină cameră pe film să-și poată da examenul din anul I și profu’ îi zice că poate ar trebui să facă poze mai des. În anul IV pune mâna pe un compact luat la mâna a 15-a și începe să învețe pe bune cu ce se mănâncă fotografia.

Prima apariție pe scena mare a Bucureștiului: o revistă de femei de mult uitată, în cazul în care cineva a știut de ea și una de studenți, la fel de pierdută în negura timpului. Cea de studenți a deschis ușa multor branduri unde mergea să facă portrete pentru interviuri, el fiind redactor de meserie în acel moment, și uite așa a început să adune clienți.

În fotografiile lui caută: să redea totul cum simte, în așa fel încât să-ți dorești să ajungi și tu acolo unde e făcută poza.

Preferă: un mirrorless ușor cu un obiectiv 85mm și Lightroom Classic.

Fotografiază pentru: emoția surprinsă, adrenalina simțită și libertatea de exprimare.

Nice to meet you!

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *