Scroll to top

Ce modalități de captare a imaginii folosim pentru mediul digital

Stop, dați un pic înapoi. Nu, nu să revedeți titlul, ci pur și simplu faceți o călătorie în trecut și amintiți-vă ce fel de conținut vă întâmpina de fiecare dată când ajungeați în bula aceasta imensă numită ”social media”. Cel mai probabil vă vin în minte doar poze cu pisici, citate siropoase de pe Pinterest / Tumblr și ici-colo imagini pentru care chiar se depunea efort. Lumea nu a stat în loc, iar comunicarea în online a evoluat extraordinar de mult, urmată îndeaproape și de la tipul de conținut. Unii țin pasul, alții nu, noi ne asigurăm că suntem de partea celor care merg doar înainte.

Cu siguranță ați văzut și voi tot felul de fotografii ușor neobișnuite și v-ați întrebat cum anume se ajunge la acest rezultat, de ce unii reușesc să aibă conținut ”wow”. Ce-i drept, mare parte a tot ceea ce vedeți acum mișunând prin online se realizează cu ajutorul unor instrumente neconvenționale, apărute în ultimii ani, care dau acest format nou contentului. Echipamentele cel mai des folosite în acest scop sunt dronele și camerele 360, iar în continuare vom povesti pe scurt despre fiecare tip de conținut pe care noi îl putem livra cu ajutorul lor.

Tiny planets:

Atunci când vorbim despre o ”planetă mică”, ne referim practic tot la o fotografie 360, dar care este proiectată prin aplicarea unei distorsiuni. Obținem o singură imagine, compresată, dar și o perspectivă unică, impresionantă pentru public, și chiar dacă munca unui fotograf nu este simplă când vine vorba despre un tiny planet, apariția neobișnuită în feed-ul celui care observă, merită strădania. Ce-i drept, acest format nu este adecvat pentru toate mediile de comunicare și tinde să-și găsească mai repede locul pe platformele creative, cum este Instagram de exemplu.

 

Fotografie aeriană:

Dacă veți întreba un pilot de ce a ales această meserie, cel mai probabil vă va spune că zborul îi oferă libertatea după care tânjește. Dacă veți întreba oamenii de ce mereu fac fotografii din avion, posibil să vă spună că e o priveliște pe care nu o întâlnesc zilnic și pe care doresc să o împărtășească cu restul lumii, cei aflați bine ancorați pe pământ. Există o multitudine de video-uri din dronă, dar destul de puține poze, iar noi încercăm să readucem balanța la echilibru. Fotografia aeriană te ajută să vezi lucrurile în ansamblu și are un efect wow datorită unghiului de unde se capturează imaginea. În plus, putem să prezentăm aspecte care sunt inaccesibile omului în mod normal, să-i dăm persoanei puterea de a vedea prin ochii unei păsări.

 

GIFs:

Măcar un GIF am văzut cu toții la viața noastră și știm despre ce este vorba, dar nu mulți realizează ce se află de fapt în spatele acelor loopuri, prin intermediul cărora poți crea imagini infinite. Într-o eră în care nimeni nu are timp de pierdut și totuși petrecem ore pe Internet, în care attention span-ul a ajuns la doar 5 secunde, și nimeni nu-ți oferă mai mult, trebuie să găsim noi modalități de a transmite cât mai multă informație. Exact lucrul acesta îl face un GIF. Printr-o secvență repetitivă, se pot crea GIF-uri care să îți ofere o dinamică neîntâlnită prin alte mijloace vizuale și care să capteze privitorul, livrându-i informația care îl vizează.

Cinemagraphs:

De departe preferata noastră, cinemagraps reprezintă o combinație interesantă între fotografie și video, în care anumite părți ale cadrului sunt în mișcare, iar celelalte sunt înghețate, ca într-o fotografie. Practic, oprești timpul în loc într-o structură care continuă să existe, fapt foarte interesant pentru creierul uman, care se așteaptă la dinamică constantă. În acest fel, atenția spectatorului se focusează în punctul care se dorește de a fi de interes, fără a diminua importanța celorlalte detalii, căci combinația va acapara și intriga prin simpla sa natură timp de mai multe secunde.

Poze 3D:

Dimensiunea 3D nu este străină omului modern, obișnuit deja să aibă tot mai mult acces în această zonă. De curând, Facebook a introdus o nouă opțiune, aceea de putea încărca poze 3D. Această tehnologie este încă în plin proces de dezvoltare momentan și există puține tool-uri care ne ajută în crearea imaginilor, dar în viitor lumea 2D va fi transformată cu siguranță. Totodată, fiind ceva destul de rar întâlnit în online, pozele 3D captează imediat atenția privitorului, deci te va ajuta să fii familiarizat cu subiectul și printre primii care pun accent pe așa ceva.
Fotografie 360:

Datorită progresului tehnologic și a apariției camerelor din ce în ce mai avansate, conținutul 360 este foarte ușor de creat. Prin simpla apăsare a unui buton, mai exact, reușim să oferim posibilități nelimitate privitorului, care pătrunde practic într-un mediu care reconstituie aproape perfect lumea înconjurătoare. Piața de VR se află în acest moment într-o ascensiune vizibilă, și chiar dacă căștile / ochelarii VR nu au ajuns încă în mâinile tuturor, urmează un boom serios în această direcție, iar tehnologia va deveni mult mai accesibilă în zona aceasta. Doar amintiți-vă cum era atunci când a apărut touch-screen-ul și bețișoarele de tastare și gândiți-vă ce telefon are acum bunica voastră. Fotografia 360 te ajută să prezinți o locație, un spațiu, chiar un produs sau o idee printr-o acoperire vizuală totală a locului unde are loc capturarea imaginilor, iar tu vei ieși din aria stilului tradițional dacă optezi pentru acest tip de conținut, care marchează de fapt trecerea de la 2D la 3D în online.

 

Surprizele aduse de tehnologie nu au ajuns cu siguranță la capăt de drum și curând vor apărea noi concepte pe care suntem nerăbdători să le testăm. Până atunci… let’s create something great together!

 

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *