Scroll to top

Fotografia comercială – cu Vlad Cupșa

Nu știm unde te-a prins momentul în care ai ajuns în fața acestui articol. Cu toate acestea, suntem siguri că dacă vei ridica pentru câteva secunde nasul din telefon sau vei derula înapoi câteva cadre din ziua ta până acum, vei constata că te-ai lovit de o mulțime de fotografii. Și nu selfies sau poze cu #10yearchallenge, ci unele completate de texte care te îndeamnă să achiziționezi un produs sau un serviciu exemplificat prin acea imagine. Afișe, mesh-uri outdoor, dar și fotografii postate în online, toate cu un scop clar definit – acela de a vinde. Vlad Cupșa preia astăzi frâiele discuției pe blog și ne povestește despre fotografia comercială și de ce este aceasta importantă pentru business-ul tău.

Cei care mă cunoașteți știți bine că nu las loc de plafonare în viața mea, fiind mereu în căutarea unei noi aventuri, unei noi provocări. Parcursul meu fotografic a început de la fotografia de eveniment, în care interesul vizează surprinderea atmosferei, a vibe-ului, a felului în care oamenii se simt în acel cadru. Treptat, au venit către mine cereri de la branduri care doreau ca produsul lor să fie integrat în acele fotografii de eveniment, să capete un sens și un context. Așa se face că, lucrând cu destul de mulți clienți din zona corporate, am ajuns (inevitabil) să mă implic și în proiecte de fotografie comercială, unde subiectul atenției era fie un produs sau serviciu, fie chiar arhitectura sau locația.

Trecerea spre acest tip de fotografie nu a fost chiar ”lapte și miere”, căci a reprezentat, în primul rând, un challenge tehnic. Nu știam multe despre această zonă, dar tocmai acest lucru a reprezentat un impuls pentru mine – conștientizarea faptului că trebuie să-mi impun singur noi praguri de cunoaștere. Dacă e să ne uităm comparativ la cele două tipuri de fotografii, pe lângă scopul diferit pe care îl au, vom nota următoarele diferențe: la un eveniment, te concentrezi asupra totului unitar și pe încadrarea în așa fel încât toată suprafața fotografiei să aibă ceva interesant, care adaugă un plus, însă în fotografia comercială scoți în evidență doar ce vrei tu și privirea omului trebuie condusă spre produs, spre ceea ce dorești, deci trebuie să elimini elemente, să simplifici. Mai mult, tu ești cel care controlează majoritatea aspectelor la fotografia comercială, de la locație, la participanți, lumini și așa mai departe. La fotografia de eveniment, ca fotograf ai o singură datorie – să anticipezi momente. căci ai control zero. La cea comercială, tu ești cel care îl crează.

Fiecare proiect de fotografie comercială reprezintă o provocare atât din punct de vedere tehnic, dar mai ales creativ. Pentru că am fotografiat mâncare, căni, haine, scaune, mese, perdele, bijuterii și nici nu mai știu câte altele, vă asigur că nu e floare la ureche să realizezi un shooting care să ajute brandul să genereze vânzări prin evidențierea elementelor și valorilor sale unice. Pentru a reuși acest lucru folosim toată recuzita tehnică de care dispunem, aportul clientului prin departamentul de marketing, dar și imaginația noastră. Lipsa oricăreia din cele trei aspecte menționate duce la pierderea ocaziei de vânzare. Personal, îmi iau doza de creativitate din alte tipuri de artă, de la lectură, până la picturi și cinematografie. Încerc să mă disociez de munca altor fotografi, pentru că simt că mi se formează un pattern mintal. Creativitatea vine din consumarea a tot mai multor tipuri de informații din punctul meu de vedere.

Pe lângă faptul că totul trebuie realizat în parametrii impuși de clienți, dar ținând cont de propria viziune, mai este și problema bugetării corecte pentru toată lumea. Oh, bugetul, călcâiul lui Ahile pentru toată lumea din domeniu. De-a lungul experienței mele am văzut bugete care se încadrau între câteva sute de lei la multe mii de lei, iar fiecare bănuț era justificat pentru proiectul respectiv. Nu vă blocați aici, discutați cu fotograful și încercați să ajungeți la o soluție win-win pentru ambele părți. La început aveam o bugetare similară evenimentelor, dar curând mi-am dat seama de limitările acestui mod de ofertare, căci erau șanse mari să fiu sub sau supra-bugetat. Acum, pe partea de bugetare, propunem un sistem complet în care luăm în calcul orele de shooting, numărul de fotografii editate, mediile în care se vor folosi fotografiile și partea de producție propriu-zisă, care poate să schimbe complet cifra finală.

În final, aș vrea să insist asupra faptului că o fotografie comercială bine făcută oferă brandului o anume poziționare în piață, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Nu ai cum să te prezinți cu fotografii slabe în anul 2019, în condițiile în care tu vrei să vinzi.

Tu ce ai făcut astăzi pentru promovarea business-ului tău?

Related posts

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *